Energimuseet i Tange

På billedet er 8b i gang med et undervisningsforløb om fremtidens energi, dvs. meget om sol og vind. Det gamle elektricitetsværk følger med tiden og er et besøg værd, når man interesserer sig for fysik, videnskab og hvordan ting virker.

Før hed det Elmuseet, nu hedder det energimuseet. Først se vi lidt på kernen i det hele, nemlig elektricitetsværket, hvor der laves strøm med vand som energikilde.

Turbinehjulene er meget store. Her kommer vand fra Tange Sø løbende igennem og trækker dem rundt. Vi ser på tegningen . . .

1. Vandet i Tange Sø har beliggenhedsenergi.

2. Ved hjælp af et stigborg eller et spjæld kan man åbne for vandet, så det kommer ind og ligger oven over turbinerne (3).

4. Der er tre turbiner i Tange. En lang vandret aksel trækkes rundt, ca. 214 omgange i minuttet. Her bliver bevægelsesenergi lavet om til elektrisk energi.

5. Inde i hallen står der tre generatorer, som laver strøm.

Vandet løber ud under bygningen og videre i åen, sådan som det fremgår både af tegningen og af fotoet.

 

Gamle generatorer

Der er tre generatorer i maskinhallen. De er næsten 100 år gamle og har kørt igennem flere generationer. Generatorens aksel trækkes direkte af turbinerne, og lejerne har aldrig været udskiftet. De er lavet af en fedtholdig træsort, som ikke slides, hvis den bare bliver smurt jævnligt.

Der har dog været brug for lidt reparation på generatorerne. Ledningerne blev for få år siden trætte af at lede strøm.

På de to billeder herunder ses det, at ledningerne nu er udskiftet med nogle røde i stedet for sorte. Billederne er taget i henholdsvis 2006 og 2008.

Transformator

Elektriciteten forlader vandkraftværket igennem en transformatorstation. På billedet til højre ses de 3 faser, som udgør et forsyningsnet til vekselspænding.

 

Transformatoren på Tangeværket har spændinger på både 60.000 volt og 10.000 volt.

 

 

 

 

Møllen fra Gedser

Danmarks første moderne vindmølle til produktion af elektricitet stod i Gedser fra 1957 til 1979.

Vindmøllen har et vingefang på 24 m og stod på et 25 m højt betontårn.

Danmark blev foregangsland for møller til elproduktion. Faktisk var Gedsermøllen en af de vigtigste teknologiske nyskabelser i Danmark i efterkrigstiden.

Møllehatten og to vinger blev opsat på Energimuseet i tidsrummet 1995-2005.

 

 

Store gnister

Vi skal en tur ind i Niels Bohr tårnet og se højspænding og lyn. Det er spændende. Niels Bohr forskede i atomfysik, og hertil brugte han højspænding og statisk elektricitet.

 

 

 

 

 

Håret rejser sig

Statisk elektricitet kan få håret til at rejse sig.

De har styr på det med strøm på Energimuseet. Hvis man gør det rigtigt, er statisk elektricitet sjovt, som det fremgår af billedet.

 

 

 

Tesla

Rigtig store lyn kan man se med en teslaspole. Den kan lave en million volt. Strømkilden står inde i et trådbur, et såkaldt faraday-bur. Her kan lynene stå ud til alle sider. Man skal have høreværn på, for lyn er jo årsagen til tordenskrald.

Fysikeren Tesla var den første, der rigtigt forskede i vekselspænding. Nu bliver han æret ved, at man opkalder den hurtigste elbil efter ham.

 

Sportsvogn fra Tesla set i Horsens til en udstilling af elbiler.

 

Udstilling

Vi går ind på selve museet, hvor der er tre etager at kigge rundt i.

Vi vælger blot nogle få af de mange interessante emner i udstillingen.

 

 

 

 

Volt og strøm

Voltasøjlen skal man se. Den blev opfundet i år 1800 af italieneren Volta. Det er et kemisk batteri med plader af kobber og zink. Ind imellem er der trækpapir med syre.

 

Telefonen er ca. 150 år gammel. Den markerer et gennembrud i moderne kommunikation. I dag bruger vi mobile telefoner, og selv om vi også har radio, tv, e-mail og internet, så kan vi ikke undvære telefonen.

 

Skrivemaskine

Prøv lige at kigge på denne gamle skrivemaskine. Se på tastaturet; det minder om det, vi benytter til vores PC.

 

 

 

 

 

 

 

 

Opfinderen Edison

Thomas Edison er mest kendt for glødelampen, men han tog faktisk patent på omkring 2.000 opfindelser.

Her ser vi en fonograf, som kunne afspille musik. Det var inden, vi fik forstærkeren, så den store tragt var med til at gøre lyden hørbar.

 

 

 

 

 

Ford T

Den første rigtige bil var en Ford T fra 1906. Den blev samlet på et samlebånd, derfor kunne den produceres billigere end tidligere biler.

Henry Ford stod bag denne første masseproducerede bil. Ford T blev solgt helt frem til slutningen af 20'erne. Derefter kom den klassiske Ford A.

 

 

 

Opvarmning af vand

Elkedlen er ikke af ny dato. Denne model er fra 1920'erne.

 

 

 

 

 

 

 

Lyn og torden

Energimuseet fremviser også nogle dramatiske ting, f.eks. denne telefon, som blev ramt af et lyn. Derfor var det ikke godt at benytte den gamle telefon i tordenvejr.

 

 

 

 

Lav strømmen selv

Der skal meget energi til at lave strøm nok til en almindelig lyspære. Her kan man prøve at dreje på en generator og mærke, hvor hårdt det er. Tænder man to pærer, kommer der sved på panden.

 

 

 

 

 

 

 

 


Billederne fra Museet i Tange er taget over flere besøg, i 2006, 2008 og 2012.