homemadebutter ani

Kærgården - et blandingsprodukt

Kærgården har taget danskerne med storm, fordi denne type smør kan tages lige fra køleskabet og smøres direkte på brødet. Det er Kærgårdens brugervenlige konsistens, der har skabt en succes. Almindeligt smør er hårdt, når det står i køleskabet. Smør består af mættede fedtsyrer. Kærgården er derfor blandet med rapsolie, som har mange umættede fedtsyrer. Olien er flydende ved køleskabstemperatur, og blandes den i smør får vi den velkendte konsistens. Desuden er rapsolie godt til at stege i, så Kærgården kan bruges i mange opskrifter, f.eks. havregrynsbomber.

Kærgården er et populært mejeriprodukt, som kan tages lige fra køleskabet og smøres på brød og boller.

 

De er lavet af smør og rapsolie og har en konsistens, de fleste danskere kan lide.

 

På animationen herover ser du, hvordan 80g smør og 20g rapsolie bliver til en hjemmerørt udgave af Kærgården.

 

Vi laver en mindre portion i skolen . . .

kaergaarden
 

Kærgården som elevøvelse

Man kan godt lære noget af at blande smør og olie. Her er en trin for trin vejledning, som du kan bruge i laboratoriet.

 

Du skal bruge . . .

    • en god vægt
    • en pakke smør
    • en flaske rapsolie
kargarden01

Skær en skive smør af - ca. en tiendedel af pakken, hvilket er 25g.

 

Læg mærke til, at smør er hårdt, når det lige kommer fra køleskabet.

 

Smør indeholder mættet fedt og er derfor ikke sundt fedtstof. Vi skal passe på, at vi ikke spiser for meget af det.

kargarden02

Sæt et bægerglas på vægten og nulstil den.

 

Kom smørret i glasset og stil det på vægten. Når du skal lave din egen Kærgården, så er denne vægt 80% af den færdige vægt.

 

Divider vægten med fire, og så får du vægten af den olie, der skal hældes i. Smørret vejer de 80% og olien de 20%.

 

Eksempel:
Vejer smørret 24g, skal der tilsættes 6g olie. Hæld olie i op til 30g.

kargarden03

Rør forsigtigt rundt i smør og olie. Det kan være lidt svært i begyndelsen. Brug en stor spatel.

 

Bland indtil du ikke kan se noget olie ligge for sig selv.

 

Her lærer du bl.a., at fedtstoffer nemt kan blandes med hinanden.

kargarden04

Sæt din egen Kærgården i køleskabet og se på den nogle timer senere.

 

Test konsistensen af den egen blanding i forhold til smørret.

 

Vi spiser ikke smørret, fordi vi ikke har taget hensyn til hygiejnen. Man må ikke spise i et kemilaboratorium.

kargarden05

Nu har vi tre forskellige produkter . . .

    • Rapsolie er flydende
    • Kærgården her en blød konsistens
    • Smør har en hård konsistens

       

Konsistens har noget med fysik at gøre.

kargarden06

Havregrynsbomber

Vi bruger Kærgården til at lave havregrynsbomber af. Vi benytter os af fedtstoffets egenskab som bindemiddel.

 

De små chokoladekugler skal blot røres sammen og behøver ikke at blive bagt. Nemmere kan det vel ikke være.

 

Se opskriften nederst på siden.

Bland først kakao, sukker, margarine, salt og vanillesukker.

 

Tilsæt havregryn og lidt vand. Er dejen våd og klistret, så tilsæt mere havregryn.

 

I klassen kan man snakke lidt om hvor sunde, kuglerne egentlig er.

 

 

 

 

Lærervejledning / elevvejledning

 

Synes I, at der ikke er tid til at lave havregrynsbomber i skoletiden, så lav dem selv hjemme. Går du på efterskole, så er der masser af tid om aftenen eller i weekenden.

Nogle er glade for kokos på deres havregryns-bomber. Man kan også finde på andre måder at pynte dem på. Havregryn, knuste nødder m.m.

 

Her er der et par havregryns-bomber til ære for hjerteportal.dk.

 

undervisningspakken2023