­

Lær grundstofferne med memokort . . .

Der er omkring 118 grundstoffer, men du behøver ikke at kunne mere end 24. Det er ikke så svært at læse, hvis man laver nogle memokort, hvor der står et navn på den ene side og den kemiske forkortelse bagpå.

Der er forslag til 48 memokort i undervisningspakken . . .

  • 24 grundstoffer
  • 24 ioner og molekyler
Om brug af kortene - Erik fortæller . . .
Der er 24 kort med grundstoffer. De er fundet ved at blade NyPrisma9 igennem - de første 3 kapitler. Da nåede jeg til 22 grundstoffer. Derudover har jeg sat kviksølv og uran på.
Molekylekortene er til at terpe de molekyler, eleverne helst skal kunne.
Man klipper kortene ud og bruger dem som vendekort, hvor man kan se, hvad der hører sammen.
Samme system som når man skal lære tyske eller franske gloser.

Det er en god idé at øve sig på grundstofferne
og deres kemiske forkortelse.

 

Mine elever klipper dem ud og får en elastik til at holde dem sammen. Når man kører med bus om morgenen, kan man lige løbe kortene igennem og repetere. Når man er rigtig god, så lader man en klassekammerat høre sig i kortene. I sjov siger jeg til eleverne, at det er scorekort, så man kan gå hen og imponere én fra klassen, man har kik på. I december får eleverne at vide, at det er en julekalender. Lær et nyt grundstof hver dag frem til jul.

En kvik elev lærer de 24 grundstoffer på et kvarter. Molekylerne er selvfølgelig sværere. Jeg fortæller eleverne, at kan man de 2x24 kort, er der stor chance for en højere karakter til afgangsprøven.

Eleverne får test i denne form for paratviden. Først grundstofferne, derefter molekylerne og til sidst begge. De får karakter, og den tæller med i karaktergivningen. Der er tests på den lærer-CD, der er i undervisningspakken.

Nogle elever ser ideen med kortene. Når de kommer i gymnasiet opdager de jo, at det er disse grundlæggende ting, de også skal kunne. Enkelte er kommet og har bedt om et nyt sæt, fordi kortene var slidt op.

I 8. klasse er de for små til kortene. Engang brugte et par drenge kortene til papirkugler, som de affyrede med den elastik, jeg havde givet dem.

Husk at trykke kortene på 160g papir.


 

Med lidt fantasi kan man lave et vendespil ud af memokortene.

­