Elektronik
Transistor-kontakt
Du lærer i dette forsøg:
• et eksempel på elektronisk styring
• hvordan en transistor virker
• hvad en transistor kan styre
Diagrammet
Vi skal have en transistor til at tænde og slukke en pære. Transistoren sidder i serie med pæren, således at transistorens funktion er at tænde og slukke. Transistorens styreben, basis "b", skal blot have en spænding på mere end 0,7 volt, så vil tænde pæren. Transistoren er bygget til at klare spændinger op til over 60 volt, så den fungerer fint i dette kredsløb.
Tænd pæren på forskellige måder
-
Transistoren skal beskyttes af en modstand, R1, ellers brænder den let af. Trykker man på trådkontakten til venstre på tegningen, vil der komme strøm frem til transistoren, som så vil åbne for strømmen til pæren.
-
Prøv også at tænde pæren med et lille 1,5 volt batteri. Forbind pluspolen på batteriet til sømmet til venstre for R1 og minus til den nederste tråd markeret med 0 volt. Pæren er nu fjernstyret af et andet elektrisk kredsløb.
-
Prøv at montere en kondensator i stedet for batteriet. Kondensatoren bliver opladet, når fingerkontakten aktiveres. Pæren vil lyse kort tid efter, at kontakten er sluppet. Kondensatoren er brugt til at lave en tidsforsinkelse.
- Monter et potmeter på de tre søm til venstre, og du har nu en lysdæmper.
- Potmetret og kondensatoren giver tilsammen nogle interessante muligheder. Prøv selv.
Lidt transistor-historie
Transistoren blev først og fremmest kendt for sin brug i radioer. Udviklingen kom rigtigt i gang i 1960'erne og er fortsat siden:
• I 1964 kunne der være 1 transistor på 1 cm2
• I 1974 kunne der være ca. 1.000 transistorer på 1 cm2
• I 1984 kunne der være ca. 1.000.000 transistorer på 1 cm2
• I 1994 kunne der være ca. 19.000.000 transistorer på 1 cm2
• I dag er den mindste transistor lavet af mindre end 25 atomer
- så nu kan den ikke blive mindre!
En computer laver alle sine beregninger med transistorer. En Intel i7 processor, som kom på markedet i 2008, har 731.000.000 transistorer i sin quad core. Beregningerne foretages med et binært talsystem, som består af 0 og 1. Enten er transistoren høj, dvs. 1 eller lav, altså 0.