­

Fotosyntese og molekylesæt

fotosyntesen animeret

Et af de vigtigste kredsløb i naturen er fotosyntesen. Her produceres planternes byggematerialer og mad til mange dyr. Det er også kulstofs kredsløb og en del af vands kredsløb.

Det hele foregår i planternes grønkorn. Her sker den største kemiske produktion, vi kender til. Der laves sukker, som så kan omdannes til stivelse og cellulose.

Alle træer er i virkeligheden lavet af sukker. Brød og kartofler er også sukker, idet meget af vores mad er stivelse.

1.  Videoklip

Sukker består af molekyler, som indeholder kulstof, brint og ilt. Det er en god øvelse at prøve at lave det hele med molekylesæt.

Se det her i et videoklip.

Se alle detaljerne på fotos længere nede på siden.

              

2.  Elevforsøg

Nu skal vi se, hvordan planterne opbygger sukker. Det sker ved at omdanne kuldioxid og vand til sukker og ilt. Det hedder fotosyntese og sker i planternes blade.

På bladenes underside er der nogle små åbninger, hvor luften kommer ind. Bladet indeholder nogle celler, der kaldes for grønkorn. De producerer sukker, når solen skinner.

Her er der tale om verdens største kemiske industri. Alle træer og buske, alt grønt græs og blomster er lavet af sukker.

Druesukker, frugtsukker, mælkesukker, maltsukker og alm. sukker er de mest kendte former for sukker. De kan gå sammen i lange kæder og danne stivelse, som vi ser i f.eks. kartofler og pasta. Nogle kæder af sukker-molekyler er endnu længere og hedder fiber eller træmasse.

Byg molekyler: Kuldioxid og vand

Vi skal vise, at der er kulstof i kuldioxid. Molekylet består af ét kulstof-atom og to ilt-atomer. Du kan se det i den lille fotoserie herunder. Prøv at lave det som et gruppearbejde på et bord, hvor I kan stå rundt omkring.

fotosyntese molekyleset

Det er godt med lidt hjælp, når man skal lave sukkemolekylet. Brug vejledningen herunder.

Formål

At illustrere hvordan et sukkermolekyle er lavet

At bygge et glycosemolekyle C6H12O

Materialer

Molekylesæt med mange sorte, røde og hvide kugler, som symboliserer henholdsvis kulstof, ilt og brint.

Teori

Kulhydrat betyder egentlig kul og vand. Ordene hydrat og hydro kommer fra græsk og betyder vand. I formlen for sukker er der jo dobbelt så mange brintatomer som ilt. Sådan er det også i formlen for vand, H20.

Fremgangsmåde

1. Forbind 5 kulstofatomer og 1 iltatom i en ring.

2. Byg en CH2OH gruppe af 1 kulstofatom, 1 iltatom og 3 brintatomer.

3. Anbring CH2OH-gruppen på ringen med kulstof lige ved siden af iltatomet.

4. Monter 5 brintatomer på ringen - ét brintatom i hvert af de 5 kulstofatomer.

5. Lav 4 OH grupper (ilt og brint),

6. og sæt dem i de tomme huller på de 4 kulstofatomer. Check antallet af atomer om det passer med formlen C6H12O6.

Sukker er et stort emne

Vi snakker om sukker igen i 8. - 10. klasse. Her kommer et par billeder, så du kan se, hvad du har at glæde sig til.

Det er ikke så svært at bygge et sukkermolekyle. Se bare de fire piger fra 9.c på Vejlefjordskolen, hvor godt de er kommet i gang. De klarede det med højt humør. Det er jo næsten som at lege med Lego.

Her har 9.c samlet hele 3 monosakkarider og sat dem sammen til en polysakkarid, altså stivelse. Vi siger tak, fordi de ville stille op til et stilfuldt foto.

3. Lærerforsøg med den sorte pølse

Sukker indholder kulstof. Det er ikke nemt at se, når man ser på hvidt sukker.

Sukker består af molekyler, som indeholder kulstof, brint og ilt. Det kan man vise ved at hælde noget koncentreret svovlsyre ned i et glas med sukker. Her går syren ned og finder vandet og fordamper det. Tilbage er der det sorte kulstof, som er pustet op af damp.
Se forsøget: Den sorte pølse.

 

 

­