Model af aminosyrerUd over kulhydrater og fedtstoffer skal vi også have proteiner i kosten. Proteiner er livsnødvendige for kroppen. Proteiner er de helt store molekyler i kosten - så store, at vi ikke kan bygge dem. AminosyrerVi nøjes derfor med at lave modeller af proteinernes byggesten: Aminosyrerne. |
Fire grundstoffer
Aminosyrerne og dermed proteiner er generelt opbygget af følgende fire grundstoffer . . .
Grundstof | Forkortelse | Farve |
Kulstof | C | Sorte kugler |
Brint | H | Hvide kugler |
Ilt | O | Røde kugle |
Kvælstof | N | Blå kugler |
Vi ser på to forskellige aminosyrer, der danner et simpelt protein. Aminosyrerne holdes sammen af en såkaldt peptid-binding, og i dette tilfælde udskilles et vandmolekyle . . .
Der er en grund til, at det hedder aminosyrer. Ser vi til venstre på billedet herover, så er der en amino-gruppe NH2 og en carboxylsyregruppe: -COOH, begge bundet til et kulstof-atom.
Her en anden måde at vise, hvordan aminosyrerne er bygget op. Der er 20 forskellige, og det er sidekæden, der gør forskellen . . .
De 20 biologisk aktive aminosyrer
I vores krop er proteinerne opbygget af 20 forskellige aminosyrer. Disse 20 byggesten kan kombineres på mange forskellige måder og bruges til at opbygge flere tusinde forskellige proteiner. Vores krop kan selv fremstille 12 af de 20 aminosyrer, og dem kalder man for ikke-essentielle. Det er ikke så vigtigt, at de er med i maden, for kroppen kan jo selv danne dem. Der er 8 essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne. De skal tilføres via maden, vi spiser. Generelt indeholder animalsk føde de essentielle aminosyrer. Er man vegetar, skal man spise varieret for at være sikker på at få nok af de essentielle proteiner. Vores behov for protein er derfor et behov for aminosyrer. Når vi spiser proteiner, bliver de spaltet til enkelte aminosyrer. Kroppen danner så selv de proteiner, der er brug for. |
Essentielle
isoleucin
leucin
lysin
methionin
fenylalanin
threonin
tryptofan
valin
|
Ikke-essentielle
alanin
arginin asparagin aspartat cystein glutamat glutamin glycin histidin prolin serin tyrosin |