Sådan får du et langt liv

bt10aarx300

Mandag den 21. maj 2007 brugte BT hele fem sider på at fortælle os, hvordan man får et langt liv. Det bedste af det hele er, at enhver kan være med:

Hold dig fra alkohol, kvit smøgerne, undgå stress, få en god og nærende kost, dyrk motion, flyt væk fra storbyerne, få en kæreste og en uddannelse, gå til læge.

Det er gode råd vi går ind for her på fysik9.dk.

Vi vil så gerne have, at du lever lidt længere.

BT siger tingene lige ud

Det er i høj grad op til dig selv, om du vil leve længere. Og de er ikke et spørgsmål om penge, for mange af rådene koster ingen penge.

Rådene gives på en dyster baggrund, for hvis man kigger på, hvad vi som danskere dør af, så er vores usunde levevis en væsentlig årsag.

Gode råd til et langt liv . . . 

 1. Hvert år dør ca. 3.500 danske af sygdomme, der relateres til alkohol. Øl, vin og spiritus koster samfundet ca. 10. milliarder kroner om året. Sig nej til alkohol og lev længere.
 2. 24 % af alle dødsfald har sin baggrund i rygning. 40 cigaretter om dagen i 20 år giver livsvarige skader. I gennemsnit dør rygere 8-10 år før ikke-rygere.
 3. Stress og udbrændthed koster mange sygedage; og nogle dør af det. Stress kommer, når man mister kontrollen over begivenheder i hverdagen. Kend dine grænser og lære at sige "nej".
 4. Sund mad er den vigtig faktor. Desværre har mange for travlt i hverdagen og spiser forkert. De mange færdigretter i købmandens køledisk, fast food og kager/slik er til fare for helbredet. Spis meget grønt og frugt.
 5. Motion er vigtigt for din krop. Vi er skabt til at være i bevægelse. Hver dag skal man bevæge sig mindst 30 minutter. En gåtur gør underværker - 10.000 skridt om dagen anbefales af folk, der ved noget om motion. Køb en skridttæller. Skrivebordsarbejde trækker ned; hårdt fysisk arbejde er godt.
 6. Socialt netværk er et nøgleord. Vi har brug for andre mennesker at spille bold op ad. Det kan være en kæreste, en ægtefælle eller god ven. Kernefamilien er med til at gøre os lykkelige og giver os et længere liv.
 7. Søvn er vigtigt, men det må heller ikke overdrives.
 8. Uddannelse forlænger livet. I København lever mænd med universitetsuddannelse syv år længere end andre.
 9. Bo på landet, flyt fra de store byer.
 10. Få et helbredscheck hos lægen én gang om året. Det giver ro i sindet at vide, at man er rask.
 11. Temperament og sindet tæller også. Er man opfarende og aggressiv forkorter det livet. Prøv at være ligevægtig og afslappet.
 12. Lykke er et vidt begreb. Alligevel er det med til at trække op; - eller ned, hvis du er ulykkelig.

 
BT nævner også den arvelige faktor. Hvis ens bedsteforældre levede længe, har man selv chance for at leve længere. Kvinder lever ca. 5 år længere en mænd. Sygdom i familien er heller ikke godt for et langt liv. Men alle disse faktorer kan man ikke gøre noget ved.