Fordøjelsen

 

Vores mad består af . . .

     •   kulhydrater
     •   fedtstoffer
     •   proteiner
     •   vitaminer
     •   mineraler

Maden kommer ikke bare ned i maven, og så er det godt. Nej, fordøjelsen er faktisk mange forskellige processer, og her når vi kun at få et lille indblik i biokemien i vor krop.

Formål med fordøjelsen . . .

     •   Udnytte energi
     •   Optage næringsstoffer
     •   Udskille affaldsstoffer

Fordøjelsen nedbryder vores mad i mindre dele, dvs. de grundelementer, som maden er opbygget af.

 

Fordøjelsen sker på 2 måder
- både fysik og kemi

Mekanisk, fysisk

     •   Maden tygges, så store stykker nedbrydes til små stykker

     •   Maden æltes i munden, i spiserøret og mavesækken

     •   Maden transporteres i tarmene ved hjælp af peristaltiske bevægelser

 

Billedet er venligst udlånt af Roskilde Kommunale Tandpleje.

Kemisk

     •   Maden opløses i vand og mavesyre

     •   Molekyler nedbrydes ved hjælp af enzymer

     •   De enkelte grundelementer optages i cellerne via blod og lymfevæske.

 

Spyt indeholder enzymet amylase, som
kan nedbryde stivelse til sukker

 

Hvor sker fordøjelsen?

 

Kulhydrater

  • Munden
    Enzymer fra spytkirtler nedbryder stivelse
  • Tolvfingertarmen
    Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder stivelse, maltose og laktose
  • Tyndtarmen
    Optagelse af sukkerstof via blodet

Fedtstoffer

  • Tolvfingertarmen
    Enzymer fra bugspytkirtlen nedbryder fedt med hjælp fra galdesaft
  • Tyndtarmen og tyktarmen
    Optagelse af glycerol og fedtsyrer via lymfevæsken

Proteiner

  • Maven
    Enzymer fra mavevæggen nedbryder protein
  • Tolvfingertarmen
    Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder protein og proteinfragmenter
  • Tyndtarmen
    Optagelse af aminosyrer via blodet

Vi tager det lige én gang til . . .

Illustration: © Peder Gasbjerg/Systime

 

Illustration fra Wikipedia; kunstneren har givet tilladelse til offentliggørelse.

Nyheder feb. 2019

natur9 animat

Hjælp til lærere

Er du ny lærer, kan det være svært at få styr på læseplanerne i fysik og kemi. Få hjælp af en kollega, enten over mail, telefon eller besøg hos dig.  Klik her.

920 kulhydump2

Kulhydrater på skinner

Få en orientering om, hvad kulhydrater er for noget. Mød dr. Fiber og hør ham fortælle om divertikler.   Klik her.

cellphone x4

Stråling fra din smartphone

Vi skal lære noget om stråling i naturfag. Hvad med vores smart-phone? Udsender den farlige stråler? Se elevopgave - klik her.