Geigertælleren

Vi kan ikke føle, se eller høre radioaktivitet. Derfor må vi bruge en apparat, som kan påvise strålerne. Så tidligt som i 1908 lavede den tyske fysiker Hans Geiger et instrument, der kunne måle alfa-stråler. I 1928 forbedrede Walther Müller udstyret, som derfor kom til at hedde en geiger-müller-tæller.

 

Sådan virker den

En geiger-tæller består af et GM-rør og en tæller. Herunder ses en tegning, hvor en strømkilde er tilsluttet, så rørets væg er negativ (katode) og en metaltråd i midten er positiv (anode).

Den radioaktive stråling kommer ind i røret fra venstre. I vinduet er der en tynd membran ind til kammeret, hvor der er et let undertryk (vacuum). Når en alfa-, beta- eller gammastråle rammer et atom inde i røret, slås der en elektron løs, og atomet bliver til en ion. Elektronen tiltrækkes af den positivt ladede metaltråd midt i røret, og ionen går ud mod væggen. Dette skaber et lille elektrisk stød, som tælleren opfanger.

 

Nyheder aug 2020

mill400

Book et foredrag

Book et foredrag med et emne fra de fællesfaglige fokusområder. Vær en af de første til at invitere og få et gratis besøg af en lærer med over 20 års erfaring med undervisning i fysik og kemi i 7.-10. klasse.
Klik her og hør mere.

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.

410 kalkdump

Årsprøve i naturfag

Skoleåret 2019-2020 sluttede noget anderledes end normalt med FP9. Vi fandt på noget andet. Vi valgte et videokamera som censor. Se et par af vores årsprøver. Klik her.