Radioaktivt henfald

Tre slags stråling; radioaktivitets egenskaber

Der er 3 former for radioaktivitet: Alfa-, beta- og gammastråling.
Vi bruger de tre første bogstaver i det græske alfabet.
De tre første øvelser handler specifikt om de tre former for radioaktivitet.

 

Teori om hvordan radioaktive stoffer omdannes

Dette er en klasseøvelse, hvor vi ser på, hvad der sker i radioaktive atomer. Når et atom afgiver en alfa- eller betapartikel, bliver der dannet et nyt grundstof.

Det er en god idé at have det periodiske system ved hånden.

 

Vi ser på den første opgave i elevmappen:

Uran-isotopen udsender en alfapartikel, som er identisk med en heliumkerne. Uran har atomnummer 92, som er antallet af protoner i kernen. Der afgives 2 protoner, og det nye grundstof er nummer 92 - 2 = 90, altså Thorium.

Vi ser på den tredje opgave i elevmappen:

Strontium-isotopen udsender betapartikler, dvs. en elektron. Denne proces ser ved at en neutron i kernen bliver til en proton (positiv) samt en elektron (negativ). Da det er antallet af protoner, der bestemmer atomtallet, omdannes strontium-isotopen til et nyt stof med 38 + 1 = 39 i det periodiske system. Grundstof nr. 39 er Yttrium.

 

Nyheder aug 2020

mill400

Book et foredrag

Book et foredrag med et emne fra de fællesfaglige fokusområder. Vær en af de første til at invitere og få et gratis besøg af en lærer med over 20 års erfaring med undervisning i fysik og kemi i 7.-10. klasse.
Klik her og hør mere.

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.

410 kalkdump

Årsprøve i naturfag

Skoleåret 2019-2020 sluttede noget anderledes end normalt med FP9. Vi fandt på noget andet. Vi valgte et videokamera som censor. Se et par af vores årsprøver. Klik her.