Påvisning af stivelse

Dette forsøg går ud på at afgøre, om et kulhydrat er overvejende stivelse eller sukker.

 

Det interessante er, at en frugt kan indeholde begge dele, og så er det sjovt nok sukkerdelen, vi spiser.

 

kulhydrat vis
  
Vi bruger en opløsning af kaliumiodid som stivelsesindikator. Den virker med det samme, så der er ingen ventetid.
  

Man siger, at kaliumiodid farver mørkeblåt, men det ser nu ofte sort ud.

 

På billedet ses det tydeligt, at der er stivelse i brød. Vi spiser ikke denne brødbid. Den er ikke giftig, men vi spiser ikke noget med indikatorvæske på.

 

Stivelse er en slags energidepoter, som langsomt nedbrydes, så man har energi i et længere tidsrum, end hvis man spiste rent sukker.

  

Der er stivelse i kiks, knækbrød og rå kartofler.

 

Prøv at teste en peberfrugt. Der er sukker i det, vi spiser, men i centrum af frugten kan man finde stivelse.

 

Bananer er sjove og smager godt. Hør her hvorfor . . .

  • En grøn banan indeholder 17% stivelse og 3% sukker.

  • En moden banan indeholder 3% stivelse og 17% sukker.

   

 

Kemi er sjovt.
Her ses nogle af
elevernes kreationer.

 

 

Nyheder april 2019

jp map198

Klimarejsen 2019

Jyllands-Posten har gjort det igen. En fantastisk rejse rundt i verden. Der sættes fokus på klimaet. Artiklen kan bruges i naturfags-undervisningen.
Klik her og gå til JP  . . .

kompetencer 198

Lodtrækning af delemne

Her først i april skal vi trække delemne, så vi kan komme igang med problemformulering og arbejdsspørgsmål. Vi skal også huske de fire kompetencer. Se en skabelon og kom hurtigt i gang.
Klik her . . .

greta thunberg

Unge og klima

Verden over ønsker de unge, at politikerne skal gøre mere for klimaet. Det er et interessant emne for os med naturfag i udskolingen. Se ugens opgave om klima.
Klik her . . .