Bolsjer

 

Hjemmelavede bolsjer er populære. Vi laver forsøg med bolsje-fremstilling, fordi det lærer os noget om:

  • sukkers smeltepunkt
  • mono- og di-sakkarider
  • tilsætningsstoffer
  • fedtstoffer
  • forarbejdningsprocesser
  • fotosyntesen, verdens største kemiske produktion

 

 

To salgs sukker giver en god konsistens

Man kan selv lave bolsjer af druesukker og flormelis.

Sukkermassen opvarmes til 162 gr Celsius og afkøles på en bolsjemåtte.

Rent sukker ville størkne meget hurtigt, men ved at tilsætte druesukker med et mindre molekyle og dermed lavere smeltepunkt, fås en god konsistens.

Der tilsættes nogle få dråber smagsstoffer og farve. Langt det meste af bolsjerne er altså sukker.

Bolsjemåtten og redskaberne skal være smurt med madolie. Brug en pensel.

Til afgangsprøven må du meget gerne snakke om bolsjer, men du får ikke lov at lave nogle. Det er tiden for kostbar til.

 

 

 

 

Farve- og smagsstoffer

Farve- og smagsstoffer til madvarer er ofte opløst i sprit. Der er flere slags alkohol: Ethanol, glycol, glycerin. Alkohol er et konserveringsmiddel, så farve og smag ikke ødelægges eller rådner.

Alkohol koger ved ca. 79 gr. celcius. Vi kommer farve- og smagsstofferne i bolsjemassen, når den er omkring 120 gr. celcius, så der er ingen alkohol tilbage i de færdige bolsjer. Du bliver ikke fuld af at spise bolsjer.

 

Sådan laver man bolsjer - se videoklip . . .

 

Nyheder april 2019

jp map198

Klimarejsen 2019

Jyllands-Posten har gjort det igen. En fantastisk rejse rundt i verden. Der sættes fokus på klimaet. Artiklen kan bruges i naturfags-undervisningen.
Klik her og gå til JP  . . .

kompetencer 198

Lodtrækning af delemne

Her først i april skal vi trække delemne, så vi kan komme igang med problemformulering og arbejdsspørgsmål. Vi skal også huske de fire kompetencer. Se en skabelon og kom hurtigt i gang.
Klik her . . .

greta thunberg

Unge og klima

Verden over ønsker de unge, at politikerne skal gøre mere for klimaet. Det er et interessant emne for os med naturfag i udskolingen. Se ugens opgave om klima.
Klik her . . .