Enzymet amylase i spyt
Vi skal opleve, at vores spyt kan omdanne stivelse til sukker. Det sker ved hjælp af enzymet amylase. Vi bruger spaghetti til forsøget. |
|
Vi bruger kaliumiodid som stivelsesindikator. Den kender du fra det forrige forsøg nr. 923. |
|
Her ser du det røde iod. Dryp ganske lidt iod på et stykke spaghetti. |
|
Put det lille stykke spaghetti med stivelsesindikator på ned i et reagensglas. Spyt ned i glasset, så det dækker spaghettien. Nogle synes, at spyt er klamt og ulækkert. Spyt derfor selv ned i det glas, du arbejder med. |
|
Her ses det lille stykke spaghetti med kaliumiodid på. |
|
Sørg for at holde spyttet og dermed enzymet varmt, dvs. kropstemperatur. Det gøres ved at sætte reagensglasset ned i et glas med varmt vand. Brug termometer og hold en temperatur på 40 grader Celcius.
Dette afsnit er testet på levende elever Alle overlevede. |
En lang række af monosakkarider
Når en polysakkarid bliver nedbrudt af et ensym, skæres der en disakkarid af i den ene ende af kæden. Det er illustreret på billedet herover. Hver kugle symboliserer en monosakkarid. Saksen er et ensym, som frigører en disakkarid. Bagefter deles disakkariden til to monosakkarider.